Vznik pizze
Tí si piekli takzvaný plakountos, teda ,,plochý chlieb s vecami na povrchu“ a mesto Neapol, ktoré je domovom modernej talianskej pizze, bolo založené starovekými Grékmi. Jej pôvod teda leží niekde medzi týmito faktami a antickými pecami nájdenými po celom Taliansku.
Rajčinový základ
V starom Grécku, Taliansku, celkovo v Európe tej doby rajčiny ešte vôbec nepoznali. Tie do Talianska dokonca nepriniesol ani Kryštof Kolumbus, ktorý (znovu) objavil Ameriku a o ktorého národnosť sa prie vraj až deväť národov.
Keď Španiel Francisco Pizzaro v roku 1531 dobyl Peru, odkiaľ prišli do Európy prvé paradajky, ľudia sa ich báli. Mysleli si totiž, že sú jedovaté. Jeho hladná posádka ich ochutnala ako prvá.
A tak sa začala hviezdna kariéra dnešnej pizze. Jej popularita v Taliansku stále rástla a toto exotické jedlo vyhľadávalo viac a viac ľudí. Vznikla oficiálne prvá a teda aj najstaršia pizzéria Antica Pizzeria Port´Alba v Neapole (samozrejme), ktorá ju prechádzajúcim obchodníkom piekla už v roku 1738 a funguje až do dnes. Najväčší úspech tohto jedla však bolo kráľovské uznanie a pec, ktorú dala vtedajšia kráľovná Neapolu postaviť, aby si na nej mohla kedykoľvek pochutnať.