Fastfoody
12. 2. 2018
Rýchle občerstvenie alebo fast food je druh verejného stravovania, založený na rýchlom výbere, predaji a konzumácii stravy.
Najznámejšie- McDonald
KFC
Subway
Pri fastfoodoch je najčastejšie kritizované:
- nízka kvalita podávaného jedla
- nadmerné používanie umelých ingrediencií (emulgátory, stabilizátory, ...)
- nízka výživná hodnota, najmä pri bielkovinách (a naopak, nadmerné množstvo cukrov a tukov)
- absencia ostatných dôležitých živín, stopových prvkov
- nešetrné zachádzanie s prírodnými zdrojmi pri prevádzkovaní reštauračných reťazcov tohto typu
- neprimeraná, klamlivá reklama
- reklama, ktorá vyrábané jedlá vydáva za nutrične vyrovnané, popr. obsahujúce asociácie daného jedla rýchleho občerstvenia so zdravým životným štýlom
- zacieľovanie na najmenšie deti, v snahe získať ,,celoživotných zákazníkov“